maandag 3 februari 2014

Een vergeten stukje Venlose Vastelaovend

Eigenlijk heb ik een redelijk rijke carrière in de Venlose Vastelaovend (carnaval voor niet Venlonaren) op mijn naam staan. Prins van de Sint Martinusschool, lid van de Raad van Elf bij Jocus Toekoms (het kleine broertje van de grote vereniging Jocus), adjudant bij datzelfde Jocus Toekoms en lid van Prinsegarde bij Jocus. Die laatste functie leverde mij nog de benoeming Broeder in de Haen op. Daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven. Het is mooi geweest.

Maar er is nog een fraai stukje historie. Een stukje historie van mijzelf, maar ook van de Venlose Vastelaovend - ergens eind jaren 70 - die weinig mensen zich nog zullen herinneren. Ooit was ik ook adjudant van De Heksekaetel. Een eenmalig evenement, maar dusdanig uniek dat voor de eerste en enige keer in de geschiedenis van de stad Venlo een volledig Vastelaoveszitting op de Nederlandse TV is uitgezonden, door de KRO in dit geval. Vanzelfsprekend in het Venloos dialect.

Waarom en hoe is dit ontstaan? De exacte feiten zijn mij inmiddels ontschoten, maar onze klas, de toenmalige derde klas (tegenwoordig groep 5) van de Sint Martinusschool, deed mee aan een landelijke wedstrijd. Het doel was om 'iets' op ludieke wijze uit te beelden. Wie de wedstrijd organiseerde en wat de eisen of het doel waren? Ik weet het echt niet meer. Onze docenten van dat jaar, Mijnheer Stevering en Juffrouw Nabben, werkten een idee uit en het motto daarbij luidde: Ut is en bliëf eine Heksekaetel. Elke leerling maakte een eigen pop in formaat van een poppenkastpop. Zo ontstonden ongeveer 25 heksen die in een ketel van klei werden geplaatst en opgestuurd naar de jury. En klas 3 van de Venlose Sint Martinusschool won. Ouders waren vooraf ingelicht en op een maandagmorgen werden drie mini heksenbezems uitgereikt aan Frank Vestjens als Prins en zijn adjudanten Jop Haagmans en ondergetekende. 

De kinderzitting en tv-opnames vonden plaats in de Blerickse Staay. Vanzelfsprekend was het toenmalige plaatselijke theater Prins van Oranje de plek om dit Vastelaovesfeest te vieren, maar door de korte termijn tussen prijsuitreiking en tv-opname bleek deze zaal niet beschikbaar. Dan maar twee kilometer verderop naar Venlo-West, Blerick dus. Presentator van die middag was Gerrit Gommans en KRO TV maakte opnames. Ergens op een zaterdagmiddag vlak voor Vastelaovend was deze Venlose zitting dus op de Nederlandse tv te zien. Minimaal een uur, misschien wel anderhalf uur. De videoband is ooit een keer aan ons vertoond, maar wie deze in zijn of haar bezit heeft, is een raadsel. Als de band de tand des tijds überhaupt heeft overleefd.

Zoals gezegd zijn herinneringen aan die middag grotendeels vervaagd. Slechts een aantal korte momenten dansen bij tijd en wijle nog door het hoofd. Een van die momenten is dat mijnheer Stevering tijdens de opnames op handen en voeten achter de Raad van Elf en Prinsentrio over de grond kroop en vroeg om meer enthousiasme. "Niet omkijken maar meer bewegen, meer bewegen," zo klonk het plots streng achter ons. Heel Nederland zou dit stukje Venlo promotie te zien krijgen en een groepje kinderen dat schijnbaar te vaak stil stond was niet aantrekkelijk.

Vanzelfsprekend deed de Heksekaetel ook mee aan de Venlose optocht. Een paar foto's en een bijzondere medaille zijn daarvan het bewijs. Wie de videoband van deze opname heeft of meer anekdotes weet te vertellen, mag zich melden.


De wagen voor de Venlose optocht.

De dans van de Heksekaetel op het podium. De drie hoofdrolspelers staan op het podium. Van links naar rechts: adjudant Rob, Prins Frank en adjudant Jop.

Rob

Geen opmerkingen:

Een reactie posten