"Ben je ook een echte fan?," zo vraagt een dame als ik naast haar ga zitten. Ook op 'het veld' van De Ziggodome zijn vanavond stoelen geplaatst voor het concert van Neil Diamond. Het is lang geleden, maar ik voel me tot de jongste categorie bezoekers horen vanavond. Toen ik met Neil kennis maakte -en dan bedoel ik natuurlijk zijn muziek- waren zijn gloriejaren al grotendeels voorbij.
"Euh nee," zo luidt dan ook mijn antwoord aan de dame met geblondeerd haar en gelnagels die naast mij zit. "Geen fan nee. Ik vind hem wel een dusdanige grootheid in de historie van de popmuziek dat ik Neil zeker een keer live aan het werk wil zien." Weet zij veel van mijn oude lullen tour. "Nou ik heb al zijn elpees en nu koop ik het weer allemaal op cd," zo vertelt ze trots. "En de film de Jazz Singer heb ik wel 14x gezien. En wat heb je daar voor een mooi boek gekocht?" Ik toon haar het nog ingesealde exemplaar. "Ja, een tourboek. Met een cd erbij. Een live-cd" Ze kijkt me verbaasd aan. "Live? Maar die liedjes heb je dus dan toch allemaal al??" Ik weet eigenlijk niet wat ik daar voor antwoord op moet geven. Ik heb wel iets van Neil Diamond in mijn cd-kast staan, maar zeker niet alles. Het gesprek valt stil en even later bewandelt de man van het tourboek en de live cd het podium van de Ziggodome.
Enigszins stram, maar vrolijk, uitstekend bij stem en sterker: ome Neil lijkt er op recht zin in te hebben.
Ik word niet teleurgesteld. Geen mens in de zaal wordt teleurgesteld. Alle successen passeren de revue. Cracklin Rosie, Love on the Rocks, Song Sung Blue, Hello Again, Forever in Blue Jeans, I'm a Believer. Persoonlijk miste ik alleen September Morn.
Dat ik zijn glorietijd niet bewust heb meegemaakt en dus geen echte fan blijkt als bij een aantal nummers het publiek dolenthousiast een intro begroet en ik denk: " Wat is dit?" Maar dat deert niet. Ook de onbekende nummers sluit ik mijn hart en ik geniet. Ook van die kleine momenten. Als tijdens Girl, you'll be a woman soon spontaan een aantal dames vanuit hun plek in de zaal naar het podium wandelen. Ze strekken hun hand naar Neil. Bij de eerste dacht ik nog aan een bloemetje of klein kadootje. Nee, de dames houden even als een verliefde puber zijn hand vast. En Neil gunt ze dat moment en speelt het spel mee. Een bijzonder en tegelijkertijd bizar moment Het publiek juicht bij elke handreiking, zoals de fans eigenlijk de hele avond laaiend enthousiast zijn. Ook op de ringen staan ze bijna continu te dansen en mee te zingen. De Ziggodome reikte Neil de hand en hij neemt deze volledig.
Een verrassend hoogtepunt is Brooklyn Roads. Toen de koters van pa en ma Diamond op de wereld werden gezet kocht pa één van de eerste filmcamera's en legde zoveel mogelijk unieke momenten vast. Die beelden zagen wij vanavond in de Ziggodome. Neil zingt over zijn ouderlijk huis in Brooklyn en wij beleven zijn jeugd mee dankzij die bijzondere camerabeelden van het oude New York. Fantastisch.
De finale is een volgende aaneenschakeling van greatest hits: America, Holy Holy en natuurlijk Sweet Caroline.
Na 135 minuten zit het erop. Een ingetogen(niet te veel visueel spektakel), maar tevens typisch Amerikaanse show. Neil werd -vanzelfsprekend zou je bijna zeggen - begeleid door een band met louter topmuzikanten. Door de deur in de grote diamant aan de achterzijde waardoor hij het podium opwandelde, daar vertrekt hij ook weer. Een laatste zwaai naar het uitzinnige publiek. En weg was hij.
En ik? Ik had wederom genoten. Misschien heeft Neil er wel een echte fan bij. De mevrouw naast me kon ik het niet meer vertellen. Zij was plots verdwenen. Misschien toch dat tourboek met live cd gaan kopen.
Rob
Over muziek, film, voetbal, series, mijn werk als journalist, persoonlijke ervaringen en andere aardse zaken
vrijdag 26 juni 2015
woensdag 24 juni 2015
Rob's Ouwe Lullen Tour Deel 8: KISS- Ziggo Dome Amsterdam
"Het is Chinees nieuwjaar, carnaval in Rio en de Rocky Horror Show samengebald in een bruisende rock & roll show. Alleen een larger-than-live-band als KISS komt daar mee weg." Zomaar een quote aan het einde van de recensie over het concert van KISS die Oor op haar website plaatste. Een opvallende recensie, want het muziekblad en de Amerikaanse rockband… dat is niet bepaald een gelukkig huwelijk. Oor kickt op bands die zogenaamd vernieuwend zijn en springt vaak als een op hol geslagen ADHD'er van trend naar trend naar trend. Dat schijnt dan de betere popmuziek te zijn.
Een act als KISS die al ruim 40 jaar succesvol is, maar nooit van het geijkte pad afstapt, is dan eigenlijk niet interessant. Grootste misser van Oor was toen het anderhalf jaar geleden een verzamel-cd van de band recenseerde en daarin een kritische noot kraakte over het nummer 'Do you love me'. Volgens de scribent een cover van The Contours en tevens bekend uit de succesfilm Dirty Dancing. Blijkbaar had de redacteur nog niet eens het boekje bij de dubbel-cd onder ogen gekregen, want de track van KISS is toch echt een compleet ander nummer dan de hit uit de jaren 60 en is gewoon geschreven door zanger Paul Stanley en producer Bob Ezrin. Hoe belachelijk wil je jezelf als zogenaamde muziekjournalist maken?
Goed, tot zover de relatie Oor en KISS. Dat ik de quote uit de recensie aanhaal, heeft er vooral mee te maken dat ik louter positieve reacties las op de show die afgelopen donderdag in een bijna uitverkochte Ziggo Dome plaatsvond. Fans en pers waren laaiend enthousiast. En eigenlijk had iedereen gewoon gelijk. Want wat was ik vooraf bang dat het mis zou gaan. Wat vreesde ik voor de stem van Paul Stanley. Zou het geen muzikale brei worden? Nee, bijna niets van dat. Ik kan eigenlijk alleen maar concluderen dat KISS iedere bezoeker waar voor zijn geld heeft gegeven. Het was vooral een perfecte en imponerende show. Precies zoals de wereld dat al decennialang van de band gewend is. Natuurlijk kan ik gaan zoeken naar fouten of momenten die niet perfect waren. En ik ontkom er zeker niet aan om te zeggen dat Paul Stanley zich bij tijd en wijle inderdaad overschreeuwde en zijn stem even kwijt was. Hoe opvallend was het echter dat hij daarentegen op bepaalde momenten - als hij zijn stembanden op volle sterkte gebruikte - loepzuiver klonk.
Voor hen die het nog niet wisten: KISS was en blijft mijn eerste muzikale liefde. Nog voor Springsteen. Nog voor The Stones. Nog voor The Beatles. KISS was de eerste act die echt indruk maakte. Ik had al kennisgemaakt met The Golden Earring, Supertramp, Santana, Rod Stewart, The Police, AC/DC, Earth, Wind & Fire, Bee Gees en vele andere grootheden uit de popmuziek. Leuk, goed, prima, indrukwekkend, maar geen enkele act was zo overdonderend als de kennismaking met KISS. Een muzikale liefde met hoogte- en dieptepunten, maar telkens weer kwamen ze terug. Pas in de jaren 90 zag ik ze voor het eerst live aan het werk; tijdens die legendarische reunion tour. De tour waarbij de vier originele leden weer voor het eerst sinds lange tijd op het podium stonden. Hoe verder de tijd verstrijkt, hoe meer ik mij realiseer hoe historisch het was om daar bij te zijn. De herinneringen vervagen echter alweer langzaam. We zijn bijna twintig jaar verder en nog steeds staan mijn helden wereldwijd op het podium voor immense festivalweides, enorme voetbalstadions en grootse concerthallen als de Ziggodome. Oké, van de oorspronkelijke bezetting zijn de twee dissidenten, gitarist Ace Frehley en drummer Peter Criss, inmiddels - net zoals in de jaren 80 - weer van het toneel verdwenen, maar de harde kern staat er nog steeds. De vervangers - Tommy Thayer en Eric Singer - zorgen dat KISS op muzikaal gebied beter klinkt dan de laatste periode van de reunion tour.
En dat bewezen ze dus ook afgelopen donderdag in de Ziggo Dome. Soms stond ik met een vuist in de lucht mee te bléren - Lick it up! Lick it up! of Hey yeah yeah yeah YEAH (bij I love it Loud) of van voor tot achter te tekst oplepelen bij de opener van die avond Detroit Rock City - maar soms viel ik ook even stil. Op die momenten probeerde ik mij bewust te zijn van het moment. Ik stond daar met 2 vrienden die ook al sinds hun kindertijd fan zijn van de band. Hoe kritisch we soms ook zijn geweest, we stonden er weer. Met zijn 3'en. Bijna vooraan; op rij 3 of 4. Net zoals tijdens de reunion tour. Nee de echte kick van toen was er niet meer, zo concludeerden wij na afloop. Wij zijn ouder. Wij zagen de band inmiddels al vaker (de reunion tour was mijn eerste show van KISS en voor de andere twee de eerste keer dat ze de band in make-up op het podium zagen). Wij zijn veranderd. KISS is veranderd. Het zijn niet meer de 4 originele leden. Maar toch. Op die momenten dat ik stil viel, was daar even het gevoel van de jonge Rob. De Rob die er van droomde zijn helden (eigenlijk zijn het gewoon vier action heroes uit mijn jeugdjaren) ooit live op het podium te zien. Wat ik met die reunion tour van de tweede helft jaren negentig heb ervaren, was magisch. Maar dit was ook bijzonder. Een droom werd weer even waar. Ik dacht aan toen. Ik dacht aan die keren dat ik met carnaval als KISS geschminkt over straat wilde. Ik dacht aan mijn jongenskamer, aan de elpees, aan mijn ouders, aan mijn vrienden, aan mijn broer, aan mijn schoolperiode, aan mijn leven. En altijd was daar - in meer of mindere mate - KISS. Zo als al die andere helden van de rockmuziek zijn zij nu nog één van de weinige constante factoren in mijn leven. Factoren van toen, van iets later en van nu. Het zijn ankers die zich vastgeketend hebben in mijn hart en ziel. Of ik het nu leuk vind of niet.
KISS kan ons land soms jarenlang links laten liggen. Daarom kan het zomaar de laatste keer zijn geweest dat we ze zagen. De boegbeelden Stanley & Simmons zijn de zestig gepasseerd. Hoe lang willen ze nog verkleed en geschminkt het podium op? Hoe lang houden de stemmen en de lichamen het leven van een rockster nog vol? De foto's, een gevangen plectrum van Paul Stanley, het kaartje, maar vooral de herinneringen aan deze 18e juni 2015 zullen er voor altijd zijn. Zoals één van de vrienden al zei: "Later in het bejaardenhuis praten we hier nog over." Ik hoop het. Nee, ik weet het wel zeker. En dat de medebewoners maar knettergek worden als wij dan weer een ouderwetse DVD opzetten en met kapotte stembanden meebléren: Hey yeah yeah yeah YEAH!
Rob
Een act als KISS die al ruim 40 jaar succesvol is, maar nooit van het geijkte pad afstapt, is dan eigenlijk niet interessant. Grootste misser van Oor was toen het anderhalf jaar geleden een verzamel-cd van de band recenseerde en daarin een kritische noot kraakte over het nummer 'Do you love me'. Volgens de scribent een cover van The Contours en tevens bekend uit de succesfilm Dirty Dancing. Blijkbaar had de redacteur nog niet eens het boekje bij de dubbel-cd onder ogen gekregen, want de track van KISS is toch echt een compleet ander nummer dan de hit uit de jaren 60 en is gewoon geschreven door zanger Paul Stanley en producer Bob Ezrin. Hoe belachelijk wil je jezelf als zogenaamde muziekjournalist maken?
Goed, tot zover de relatie Oor en KISS. Dat ik de quote uit de recensie aanhaal, heeft er vooral mee te maken dat ik louter positieve reacties las op de show die afgelopen donderdag in een bijna uitverkochte Ziggo Dome plaatsvond. Fans en pers waren laaiend enthousiast. En eigenlijk had iedereen gewoon gelijk. Want wat was ik vooraf bang dat het mis zou gaan. Wat vreesde ik voor de stem van Paul Stanley. Zou het geen muzikale brei worden? Nee, bijna niets van dat. Ik kan eigenlijk alleen maar concluderen dat KISS iedere bezoeker waar voor zijn geld heeft gegeven. Het was vooral een perfecte en imponerende show. Precies zoals de wereld dat al decennialang van de band gewend is. Natuurlijk kan ik gaan zoeken naar fouten of momenten die niet perfect waren. En ik ontkom er zeker niet aan om te zeggen dat Paul Stanley zich bij tijd en wijle inderdaad overschreeuwde en zijn stem even kwijt was. Hoe opvallend was het echter dat hij daarentegen op bepaalde momenten - als hij zijn stembanden op volle sterkte gebruikte - loepzuiver klonk.
Voor hen die het nog niet wisten: KISS was en blijft mijn eerste muzikale liefde. Nog voor Springsteen. Nog voor The Stones. Nog voor The Beatles. KISS was de eerste act die echt indruk maakte. Ik had al kennisgemaakt met The Golden Earring, Supertramp, Santana, Rod Stewart, The Police, AC/DC, Earth, Wind & Fire, Bee Gees en vele andere grootheden uit de popmuziek. Leuk, goed, prima, indrukwekkend, maar geen enkele act was zo overdonderend als de kennismaking met KISS. Een muzikale liefde met hoogte- en dieptepunten, maar telkens weer kwamen ze terug. Pas in de jaren 90 zag ik ze voor het eerst live aan het werk; tijdens die legendarische reunion tour. De tour waarbij de vier originele leden weer voor het eerst sinds lange tijd op het podium stonden. Hoe verder de tijd verstrijkt, hoe meer ik mij realiseer hoe historisch het was om daar bij te zijn. De herinneringen vervagen echter alweer langzaam. We zijn bijna twintig jaar verder en nog steeds staan mijn helden wereldwijd op het podium voor immense festivalweides, enorme voetbalstadions en grootse concerthallen als de Ziggodome. Oké, van de oorspronkelijke bezetting zijn de twee dissidenten, gitarist Ace Frehley en drummer Peter Criss, inmiddels - net zoals in de jaren 80 - weer van het toneel verdwenen, maar de harde kern staat er nog steeds. De vervangers - Tommy Thayer en Eric Singer - zorgen dat KISS op muzikaal gebied beter klinkt dan de laatste periode van de reunion tour.
En dat bewezen ze dus ook afgelopen donderdag in de Ziggo Dome. Soms stond ik met een vuist in de lucht mee te bléren - Lick it up! Lick it up! of Hey yeah yeah yeah YEAH (bij I love it Loud) of van voor tot achter te tekst oplepelen bij de opener van die avond Detroit Rock City - maar soms viel ik ook even stil. Op die momenten probeerde ik mij bewust te zijn van het moment. Ik stond daar met 2 vrienden die ook al sinds hun kindertijd fan zijn van de band. Hoe kritisch we soms ook zijn geweest, we stonden er weer. Met zijn 3'en. Bijna vooraan; op rij 3 of 4. Net zoals tijdens de reunion tour. Nee de echte kick van toen was er niet meer, zo concludeerden wij na afloop. Wij zijn ouder. Wij zagen de band inmiddels al vaker (de reunion tour was mijn eerste show van KISS en voor de andere twee de eerste keer dat ze de band in make-up op het podium zagen). Wij zijn veranderd. KISS is veranderd. Het zijn niet meer de 4 originele leden. Maar toch. Op die momenten dat ik stil viel, was daar even het gevoel van de jonge Rob. De Rob die er van droomde zijn helden (eigenlijk zijn het gewoon vier action heroes uit mijn jeugdjaren) ooit live op het podium te zien. Wat ik met die reunion tour van de tweede helft jaren negentig heb ervaren, was magisch. Maar dit was ook bijzonder. Een droom werd weer even waar. Ik dacht aan toen. Ik dacht aan die keren dat ik met carnaval als KISS geschminkt over straat wilde. Ik dacht aan mijn jongenskamer, aan de elpees, aan mijn ouders, aan mijn vrienden, aan mijn broer, aan mijn schoolperiode, aan mijn leven. En altijd was daar - in meer of mindere mate - KISS. Zo als al die andere helden van de rockmuziek zijn zij nu nog één van de weinige constante factoren in mijn leven. Factoren van toen, van iets later en van nu. Het zijn ankers die zich vastgeketend hebben in mijn hart en ziel. Of ik het nu leuk vind of niet.
KISS kan ons land soms jarenlang links laten liggen. Daarom kan het zomaar de laatste keer zijn geweest dat we ze zagen. De boegbeelden Stanley & Simmons zijn de zestig gepasseerd. Hoe lang willen ze nog verkleed en geschminkt het podium op? Hoe lang houden de stemmen en de lichamen het leven van een rockster nog vol? De foto's, een gevangen plectrum van Paul Stanley, het kaartje, maar vooral de herinneringen aan deze 18e juni 2015 zullen er voor altijd zijn. Zoals één van de vrienden al zei: "Later in het bejaardenhuis praten we hier nog over." Ik hoop het. Nee, ik weet het wel zeker. En dat de medebewoners maar knettergek worden als wij dan weer een ouderwetse DVD opzetten en met kapotte stembanden meebléren: Hey yeah yeah yeah YEAH!
Rob
dinsdag 16 juni 2015
Rob's Ouwe Lullen Tour, deel 7: Ace Frehley live in Bochum
KISS was mijn eerste muzikale liefde en hun gitarist Ace Frehley mijn eerste muzikale held. Hoe bijzonder is het dan om beide acts in een paar dagen tijd live te mogen aanschouwen? Zeker nadat ik enthousiaste reacties van mensen las die de 2 shows van Ace afgelopen week in Nederland hadden gezien. Toch was er vooraf enige vrees over de kwaliteit. Bij de show gisteravond in Bochum was dat niet geheel onterecht. Ja, ik heb aan één kant genoten omdat daar Ace stond en hij diverse te gekke nummers speelde, zoals Rocket Ride, Snow Blind, 2000 man, New York Groove, Rip it Out, Cold Gin et cetera, maar aan de andere kant waren er toch ook diverse pijnpunten.
Ace heeft niet meer de stem die hij had. Nee, het was nooit een groots zanger, maar de Spaceman had zijn eigen kenmerkende geluid. Dat was tof. Het was gisteren nog nergens pijnlijk of triest, maar het klonk gewoon te vaak niet goed. Daarnaast was het geluid bij vlagen te rommelig. Zo klonken de drums soms wel erg amateuristisch. Of kwam dat omdat het geluid echt loeihard stond? Geen idee, maar bij Priest afgelopen zondag was het ook hard, maar klonk het nergens rommelig. En waarom nummers van KISS die hij nooit zelf heeft gezongen zoals: Love Gun, Detroit Rock City, Deuce? Tof? Misschien. Voor mij waren zijn eigen nummers uit het KISS tijdperk of vooral zijn eerste soloalbum of Anomaly ook prima geweest. Nu zijn bandleden het zingen, krijg ik toch het gevoel naar een coverband te staan luisteren.
Maar goed, Ace speelt nog altijd uitstekend gitaar, het publiek was enthousiast, de band werkte hard en ik stond zelf natuurlijk toch af en toe lekker mee te bléren bij een aantal favorieten. En Ace kreeg een verdiend applaus. Voor zijn oeuvre, voor zijn carrière, omdat hij Ace is. Maar gelet op de afnemende kwaliteit (zoals ik die gisteren heb ervaren) wordt het misschien tijd om voortaan af en toe nog eens ergens mee te jammen, een tweede boek te schrijven en een DVD'tje uit te brengen. Het was goed er bij te zijn, maar de concert top 10 van 2015 zal deze show vrees ik niet halen.
Op naar donderdag. Op naar KISS.
Rob
woensdag 10 juni 2015
Rob's Ouwe Lullen Tour deel 5: Paul McCartney - Ziggo Dome - Amsterdam
Tot nu toe het concert van het jaar; zo heb ik al over deze show op de social media lopen roeptoeteren. Ja nu een paar dagen later denk ik daar nog steeds zo over. Het was af! Het was historisch! En dat ietsiepietsie wat niet goed ging; dat vergeven we Sir Paul gewoon. Zoals gezegd: het was historisch!
Ik heb The Beatles niet meegemaakt. Ik heb ze niet ervaren. Niet ervaren wat ze losmaakten in de wereld. Hun gedrag, hun statements, hun grappen en grollen, maar vooral hun muziek; ja eigenlijk alles wat ze toen deden, was al direct legendarisch. Het waren al snel schoffies toen ze begin jaren 60 als broekies voor de leeuwen werden gegooid in de Kaiserkeller; midden in de Hamburgse hoerenbuurt. Zelf nog amper volwassen, maar ver van huis hielden ze zich staande door een bepaalde houding aan te nemen. Vervolgens werden ze in de eerste helft van de jaren zestig snel volwassen met de start van Beatlemania en groeiden het in de laatste jaren van dat decennium uit tot echte ervaren rotten. Op alle fronten. Ze waren nog geen dertig, maar geen mens ter wereld maakte John, Paul, George en Ringo toen nog iets wijs.
Het is dan ook niet zo vreemd dat Paul McCartney dat ruim 40 jaar later nog steeds en vooral nog meer uitstraalt op het podium. Hij en mensen als Jagger en Richards, maar ook een Rod Stewart, een Springsteen of een Sting. Die maak je niets meer wijs. Die laten zich niet gek maken. Zij bepalen. Met een knipoog, een kleine zwaai met de handen. Niemand die deze rasartiesten iets doet. Ik las in een recensie dat de maniertjes van Macca altijd maar weer hetzelfde zijn. Logisch! Het wijzen met de handjes, het nonchalante schouderophalen. Ook als de artiest McCartney niet op het podium staat, is dat zijn houding. Op de momenten dat hij semi-sullig vanaf een blad de zaal in het Nederlands toespreekt dan heeft hij de 17.000 mensen in de Ziggo Dome al met twee woorden voor zich gewonnen. "Goedenavond Mokum." Pats! Klaar! In één slag 3-0 voor McCartney.
Natuurlijk waren de intro's tijdens de shows in het Gelredome in 2003 en 2009 met respectievelijk Hello Goodbye (Kippenvel, McCartney met basgitaar achter een doek) en Magical Mystery Tour (door de typische 60's sound wederom kippenvel), spectaculairder. Nu kwam hij samen met zijn band gewoon het podium opgewandeld om na een kort aftellen met de Beatlesklassieker Eight Days a Week te beginnen. Maar hij stond er! En hij oogde fitter en was beter bij stem dan vooraf gedacht en misschien ook wel gevreesd. Veertig(!!) nummers in een kleine drie uur kwamen voorbij. Zonder pauze!
Nee, het was geen pure Greatest Hits show. Ja, natuurlijk waren daar Let it Be, Yesterday, Lady Madonna, The Long and Winding Road, Back in the USSR, Band on the Run, Can't Buy me Love plus de massaal meegezongen favorieten als Ob La DI Ob La Da en Hey Jude, maar er was ook voldoende ruimte voor minder grote hits en albumtracks. Vier nieuwe nummers, maar ook Lovely Rita en Being for the Benefit of Mr. Kite van het Sgt. Peppers album en minder bekend Beatleswerk uit de beginjaren zoals Another Girl en I've just seen a Face. Of de vrolijke Wingstrack Listen to what the Man Said. En wat te denken van Temporary Secretary? Een nummer uit 1980 toen McCartney experimenteerde met de opkomende elektronische muziek. Nu klinkt het als een nummer dat zo maar door een in de hemel geprezen trendy bandje uit Engeland geschreven kon zijn. Zo klonken zoveel nummers uit lang vervlogen tijden, anno 2015 nog steeds kakelvers. Tevens was er ruimte om spontaan te reageren. Toen McCartney het gevoelige Here Today - een ode aan John Lennon - startte, nam het publiek in de voorste rijen spontaan de show over door Give Peace a Chance in te zetten. 'Oh wait, there's another show going on here at the front," reageerde McCartney op ietwat grappig, hautaine wijze. Maar het publiek greep haar kans en even later klonk uit 17.000 kelen deze Lennon klassieker. En McCartney? Die tokkelde met een grote grijns op zijn smoel het nummer rustig op zijn gitaar mee.
Het was één van de vele kippenvelmomentjes tijdens deze Masterclass Popgeschiedenis. Ja zelfs bij een standaardwerkje als Hey Jude blijft het mooi om de massa op de twee ringen in de Ziggo Dome volledig los te zien gaan. Hier komen de mensen voor. Net zoals voor de grootste indoor vuurwerkshow ever tijdens Live and Let Die. Ook dat was één grote wow-ervaring. En de ervaren bijna 73-jarige lad from Liverpool weet dat. De band die McCartney begeleidt, beheerst het spelletje eveneens perfect. Niet vreemd, ze doen dit al vele jaren. Foutloos, ervaren en zich er van bewust dat het niet om hun draait, maar om slechts êên man: Sir Paul. Dat weten niet alleen zij. Dat weten de 2 x 17.000 fans in de Ziggodome, maar dat weet ook vooral McCartney zelf.
In de afgelopen 10-15 jaar was hij vaker op tournee en nam hij meer muziek op dan in de twee decennia daarvoor. Dat maakt duidelijk dat hij geniet en het leuk vindt. En dat, ja juist dat, straalde de man ook uit. En daarvoor betalen mensen als ik een stevig bedrag. Wij willen oprecht vermaakt worden door één van de grootste artiesten uit de twintigste eeuw. "Toen hij Eleanor Rigby zong, was het alsof je Bach zelf de Matthäus-Passion zag uitvoeren," zo liet columniste Sylvia Witteman eergisteren in de Volkskrant weten. En zo voelde het ook. En daarom was het historisch. Het was een avond die misschien nooit meer terugkomt en wij het voortaan met de platen moeten doen. Mijn God, wat was het goed om er bij te zijn!
"Mokum! De Mazzel!" En weg was hij! Een diepe buiging! Chapeau!
Rob
Ik heb The Beatles niet meegemaakt. Ik heb ze niet ervaren. Niet ervaren wat ze losmaakten in de wereld. Hun gedrag, hun statements, hun grappen en grollen, maar vooral hun muziek; ja eigenlijk alles wat ze toen deden, was al direct legendarisch. Het waren al snel schoffies toen ze begin jaren 60 als broekies voor de leeuwen werden gegooid in de Kaiserkeller; midden in de Hamburgse hoerenbuurt. Zelf nog amper volwassen, maar ver van huis hielden ze zich staande door een bepaalde houding aan te nemen. Vervolgens werden ze in de eerste helft van de jaren zestig snel volwassen met de start van Beatlemania en groeiden het in de laatste jaren van dat decennium uit tot echte ervaren rotten. Op alle fronten. Ze waren nog geen dertig, maar geen mens ter wereld maakte John, Paul, George en Ringo toen nog iets wijs.
Het is dan ook niet zo vreemd dat Paul McCartney dat ruim 40 jaar later nog steeds en vooral nog meer uitstraalt op het podium. Hij en mensen als Jagger en Richards, maar ook een Rod Stewart, een Springsteen of een Sting. Die maak je niets meer wijs. Die laten zich niet gek maken. Zij bepalen. Met een knipoog, een kleine zwaai met de handen. Niemand die deze rasartiesten iets doet. Ik las in een recensie dat de maniertjes van Macca altijd maar weer hetzelfde zijn. Logisch! Het wijzen met de handjes, het nonchalante schouderophalen. Ook als de artiest McCartney niet op het podium staat, is dat zijn houding. Op de momenten dat hij semi-sullig vanaf een blad de zaal in het Nederlands toespreekt dan heeft hij de 17.000 mensen in de Ziggo Dome al met twee woorden voor zich gewonnen. "Goedenavond Mokum." Pats! Klaar! In één slag 3-0 voor McCartney.
Natuurlijk waren de intro's tijdens de shows in het Gelredome in 2003 en 2009 met respectievelijk Hello Goodbye (Kippenvel, McCartney met basgitaar achter een doek) en Magical Mystery Tour (door de typische 60's sound wederom kippenvel), spectaculairder. Nu kwam hij samen met zijn band gewoon het podium opgewandeld om na een kort aftellen met de Beatlesklassieker Eight Days a Week te beginnen. Maar hij stond er! En hij oogde fitter en was beter bij stem dan vooraf gedacht en misschien ook wel gevreesd. Veertig(!!) nummers in een kleine drie uur kwamen voorbij. Zonder pauze!
Nee, het was geen pure Greatest Hits show. Ja, natuurlijk waren daar Let it Be, Yesterday, Lady Madonna, The Long and Winding Road, Back in the USSR, Band on the Run, Can't Buy me Love plus de massaal meegezongen favorieten als Ob La DI Ob La Da en Hey Jude, maar er was ook voldoende ruimte voor minder grote hits en albumtracks. Vier nieuwe nummers, maar ook Lovely Rita en Being for the Benefit of Mr. Kite van het Sgt. Peppers album en minder bekend Beatleswerk uit de beginjaren zoals Another Girl en I've just seen a Face. Of de vrolijke Wingstrack Listen to what the Man Said. En wat te denken van Temporary Secretary? Een nummer uit 1980 toen McCartney experimenteerde met de opkomende elektronische muziek. Nu klinkt het als een nummer dat zo maar door een in de hemel geprezen trendy bandje uit Engeland geschreven kon zijn. Zo klonken zoveel nummers uit lang vervlogen tijden, anno 2015 nog steeds kakelvers. Tevens was er ruimte om spontaan te reageren. Toen McCartney het gevoelige Here Today - een ode aan John Lennon - startte, nam het publiek in de voorste rijen spontaan de show over door Give Peace a Chance in te zetten. 'Oh wait, there's another show going on here at the front," reageerde McCartney op ietwat grappig, hautaine wijze. Maar het publiek greep haar kans en even later klonk uit 17.000 kelen deze Lennon klassieker. En McCartney? Die tokkelde met een grote grijns op zijn smoel het nummer rustig op zijn gitaar mee.
Het was één van de vele kippenvelmomentjes tijdens deze Masterclass Popgeschiedenis. Ja zelfs bij een standaardwerkje als Hey Jude blijft het mooi om de massa op de twee ringen in de Ziggo Dome volledig los te zien gaan. Hier komen de mensen voor. Net zoals voor de grootste indoor vuurwerkshow ever tijdens Live and Let Die. Ook dat was één grote wow-ervaring. En de ervaren bijna 73-jarige lad from Liverpool weet dat. De band die McCartney begeleidt, beheerst het spelletje eveneens perfect. Niet vreemd, ze doen dit al vele jaren. Foutloos, ervaren en zich er van bewust dat het niet om hun draait, maar om slechts êên man: Sir Paul. Dat weten niet alleen zij. Dat weten de 2 x 17.000 fans in de Ziggodome, maar dat weet ook vooral McCartney zelf.
In de afgelopen 10-15 jaar was hij vaker op tournee en nam hij meer muziek op dan in de twee decennia daarvoor. Dat maakt duidelijk dat hij geniet en het leuk vindt. En dat, ja juist dat, straalde de man ook uit. En daarvoor betalen mensen als ik een stevig bedrag. Wij willen oprecht vermaakt worden door één van de grootste artiesten uit de twintigste eeuw. "Toen hij Eleanor Rigby zong, was het alsof je Bach zelf de Matthäus-Passion zag uitvoeren," zo liet columniste Sylvia Witteman eergisteren in de Volkskrant weten. En zo voelde het ook. En daarom was het historisch. Het was een avond die misschien nooit meer terugkomt en wij het voortaan met de platen moeten doen. Mijn God, wat was het goed om er bij te zijn!
"Mokum! De Mazzel!" En weg was hij! Een diepe buiging! Chapeau!
Rob
-
(The Beatles song)
-
-
(The Beatles song)
-
(Wings song)
-
-
(Wings song) (with "Foxy Lady" outro)
-
(The Beatles song)
-
-
(Wings song)
-
(The Beatles song)
-
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
-
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(Preceded by 'Give Peace a Chance' snippet)
-
-
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(Wings song)
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(Wings song)
-
(The Beatles song)
- Encore:
-
(The Beatles song)
-
(Wings song)
-
(The Beatles song)
- Encore 2:
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
(The Beatles song)
-
dinsdag 2 juni 2015
Rob's Ouwe Lullen Tour Deel 4: Fleetwood Mac - Ziggodome - Amsterdam
Een klein half uurtje voordat de show in de Ziggo Dome startte, waren wij met elkaar in gesprek over de grote namen van de popmuziek. Dé echte grote namen bedoel ik dan. De mensen die al decennialang een topstatus hebben: een McCartney, een Sting, The Who, maar natuurlijk ook de band van deze avond. Niemand van ons had Fleetwood Mac ooit eerder live aan het werk gezien. En allemaal waren wij er van overtuigd dat dit Brits/Amerikaanse gezelschap niet meer in deze samenstelling op een Nederlands podium zou staan.
En juist dat is ook de reden dat ik met Rob's Ouwe Lullen Tour ben begonnen. De komende twee, misschien drie, jaar ga ik ze zoveel mogelijk meepikken: concerten van mijn muzikale helden. Velen zijn aan een laatste rondje bezig. Of ze komen gewoon niet meer en mocht dat wel zo zijn dan vrees ik dat de kwaliteit toch langzaamaan afneemt. Misschien ga ik dat bij deze of gene al meemaken. Bij de eerste acts die ik tijdens deze persoonlijke tour heb gezien - Spandau Ballet, Golden Earring, AC/DC en gisteren dus Fleetwood Mac - was daarvan niet of nauwelijks sprake. Tot nu toe zag ik louter topshows.
We spraken ook over de impact die deze bands hebben. Natuurlijk zal ik over vijf of tien jaar nog naar pop- en rockshows gaan, maar de sterren van de nieuwe lichting zullen nergens dát losmaken wat de allergrootsten wel klaar spelen. Dat gaat verder dan een perfecte muzikale performance of spectaculaire show; daar komt ook een flink stuk emotie bij om de hoek kijken. Het zijn de mensen en hun liedjes die zo vaak zo belangrijk zijn geweest op bepalende momenten gedurende het leven. En telkens komen die artiesten en hun liedjes terug. Telkens weer. Met het stijgen der jaren wordt die rol van die muziek steeds belangrijker. Zeker nu bijna alle zekerheden om mij heen zijn weggevallen.
Fleetwood Mac leverde 2.5 uur absolute kwaliteit. Daarnaast waren er diverse momenten waarbij de band naar ongekende hoogte steeg: een gedreven uitvoering van Tusk, kippenvel lied Songbird, die spetterende gitaarsolo tijdens I'm so Afraid of de fraaie akoestische set waarin tracks als Landslide en Big Love ook op deze wijze overeind bleven. Vaak was het fabuleuze gitaarspel van Lindsey Buckingham bepalend dat juist die liedjes de smaakmakers van de avond werden. Niet alleen hij, maar ieder lid van Fleetwood Mac heeft echter een heldenstatus. Zoals dat ook bij acts als The Stones of U2 geldt. Ieder lid is bepalend voor het geluid en de kracht van de band. Ieder afzonderlijk lid is onmisbaar.
Daarom was het ook zo goed om Christine McVie na zestien jaar weer terug te zien. Haar stemgeluid is bij diverse songs dusdanig bepalend - en niet alleen bij Songbird - dat haar afwezigheid de reden was om twee jaar geleden hun tournee van toen in de Ziggo Dome over te slaan. Nu was ze er dus wel en haar collega's lieten geen mogelijkheid onbenut om te laten blijken hoe blij ze daar mee waren. Regelmatig kreeg McVie een portie veren in haar bips geprikt. Grote ster van deze avond was - zoals vermeld - voor mij toch echt Lindsey Buckingham: wat een drive, wat een gitarist, wat een vocaal bereik nog. Er valt geen andere conclusie te trekken dan dat hij nog veel meer in zijn mars heeft dan hij bij Fleetwood Mac kan en mag laten horen.
Valt er helemaal niets te zeuren? Jawel, het geluid was tijdens de eerste 20 tot 30 minuten niet optimaal. Met name de zang van de dames sneeuwde iets onder. Verder blijft het verbazingwekkend dat een deel van het publiek - en deze keer gelukkig echt een heel klein deel- een stevig bedrag voor een kaartje neertelt, maar toch niet bij machte is om 2.5 uur de aandacht op de band die je zo graag wil zien, kan houden. De persoonlijke ervaringen die Nicks en Buckingham opbiechten om het verhaal achter een aantal liedjes te vertellen waren interessant, maar een deel van het publiek luistert liever naar zichzelf of besluit aan de wandel te gaan. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden.
Verder was deze avond eigenlijk gewoon historisch voor iedereen die er bij was. De uitstekend samengestelde setlist bood ruimte voor rust, uitbundigheid en verrassingen. De stilte tijdens Songbird, Gypsy of Gold Dust Woman was mooi. De uitbundige sfeer bij crowdpleasers als Don't Stop, Little Lies of Go Your Own Way vormde eveneens een passend decor. Extra kers op de taart was de korte speech die Mick Fleetwood zelf na afloop van de show tegen het publiek hield. Het was meer dan een bedankspeech. Zo neem je afscheid van je publiek. Voor deze avond of na een lange carrière? Misschien beiden. Voor een frequent concertbezoeker zijn het juist die kleine dingen die een al geslaagde avond nog net dat beetje extra cachet geven om een show echt het predicaat historisch te geven.
Rob
De setlist:
En juist dat is ook de reden dat ik met Rob's Ouwe Lullen Tour ben begonnen. De komende twee, misschien drie, jaar ga ik ze zoveel mogelijk meepikken: concerten van mijn muzikale helden. Velen zijn aan een laatste rondje bezig. Of ze komen gewoon niet meer en mocht dat wel zo zijn dan vrees ik dat de kwaliteit toch langzaamaan afneemt. Misschien ga ik dat bij deze of gene al meemaken. Bij de eerste acts die ik tijdens deze persoonlijke tour heb gezien - Spandau Ballet, Golden Earring, AC/DC en gisteren dus Fleetwood Mac - was daarvan niet of nauwelijks sprake. Tot nu toe zag ik louter topshows.
We spraken ook over de impact die deze bands hebben. Natuurlijk zal ik over vijf of tien jaar nog naar pop- en rockshows gaan, maar de sterren van de nieuwe lichting zullen nergens dát losmaken wat de allergrootsten wel klaar spelen. Dat gaat verder dan een perfecte muzikale performance of spectaculaire show; daar komt ook een flink stuk emotie bij om de hoek kijken. Het zijn de mensen en hun liedjes die zo vaak zo belangrijk zijn geweest op bepalende momenten gedurende het leven. En telkens komen die artiesten en hun liedjes terug. Telkens weer. Met het stijgen der jaren wordt die rol van die muziek steeds belangrijker. Zeker nu bijna alle zekerheden om mij heen zijn weggevallen.
Fleetwood Mac leverde 2.5 uur absolute kwaliteit. Daarnaast waren er diverse momenten waarbij de band naar ongekende hoogte steeg: een gedreven uitvoering van Tusk, kippenvel lied Songbird, die spetterende gitaarsolo tijdens I'm so Afraid of de fraaie akoestische set waarin tracks als Landslide en Big Love ook op deze wijze overeind bleven. Vaak was het fabuleuze gitaarspel van Lindsey Buckingham bepalend dat juist die liedjes de smaakmakers van de avond werden. Niet alleen hij, maar ieder lid van Fleetwood Mac heeft echter een heldenstatus. Zoals dat ook bij acts als The Stones of U2 geldt. Ieder lid is bepalend voor het geluid en de kracht van de band. Ieder afzonderlijk lid is onmisbaar.
Daarom was het ook zo goed om Christine McVie na zestien jaar weer terug te zien. Haar stemgeluid is bij diverse songs dusdanig bepalend - en niet alleen bij Songbird - dat haar afwezigheid de reden was om twee jaar geleden hun tournee van toen in de Ziggo Dome over te slaan. Nu was ze er dus wel en haar collega's lieten geen mogelijkheid onbenut om te laten blijken hoe blij ze daar mee waren. Regelmatig kreeg McVie een portie veren in haar bips geprikt. Grote ster van deze avond was - zoals vermeld - voor mij toch echt Lindsey Buckingham: wat een drive, wat een gitarist, wat een vocaal bereik nog. Er valt geen andere conclusie te trekken dan dat hij nog veel meer in zijn mars heeft dan hij bij Fleetwood Mac kan en mag laten horen.
Valt er helemaal niets te zeuren? Jawel, het geluid was tijdens de eerste 20 tot 30 minuten niet optimaal. Met name de zang van de dames sneeuwde iets onder. Verder blijft het verbazingwekkend dat een deel van het publiek - en deze keer gelukkig echt een heel klein deel- een stevig bedrag voor een kaartje neertelt, maar toch niet bij machte is om 2.5 uur de aandacht op de band die je zo graag wil zien, kan houden. De persoonlijke ervaringen die Nicks en Buckingham opbiechten om het verhaal achter een aantal liedjes te vertellen waren interessant, maar een deel van het publiek luistert liever naar zichzelf of besluit aan de wandel te gaan. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden.
Verder was deze avond eigenlijk gewoon historisch voor iedereen die er bij was. De uitstekend samengestelde setlist bood ruimte voor rust, uitbundigheid en verrassingen. De stilte tijdens Songbird, Gypsy of Gold Dust Woman was mooi. De uitbundige sfeer bij crowdpleasers als Don't Stop, Little Lies of Go Your Own Way vormde eveneens een passend decor. Extra kers op de taart was de korte speech die Mick Fleetwood zelf na afloop van de show tegen het publiek hield. Het was meer dan een bedankspeech. Zo neem je afscheid van je publiek. Voor deze avond of na een lange carrière? Misschien beiden. Voor een frequent concertbezoeker zijn het juist die kleine dingen die een al geslaagde avond nog net dat beetje extra cachet geven om een show echt het predicaat historisch te geven.
Rob
De setlist:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- Acoustic set
-
(Lindsey Buckingham solo acoustic)
-
(Acoustic)
-
(Acoustic)
- Band return
-
-
-
-
-
-
- Encore:
-
(with Mick Fleetwood drum solo)
-
-
- Encore 2:
Abonneren op:
Posts (Atom)