zondag 29 december 2013

De Music-DVD top 10 van 2013

Goed, het laatste overzicht van dit jaar. Nog één keer een lijstje en dan is het bijna tijd om 2013 vaarwel te zeggen. De laatste weken was ik in de gelegenheid om nog enkele muziek-DVD's te bekijken. Zowel concerten als documentaires. Opvallend is dat ze me bijna allemaal - net zoals de schijfjes die ik eerder dit jaar bekeek - zeer veel plezier bezorgden. Uiteindelijk is het zo als met een cd top 10; er moeten harde keuzes gemaakt worden. Niet gemakkelijk, maar deze lijst is dan ook absoluut het beste van het beste met daarbij de kanttekening dat ik een aantal laat uitgekomen DVD's (zoals Muse) niet meer kon beoordelen dit jaar. Het zij zo.


De docu die gisteren nog te zien was op Nederland 3 en vanavond te bekijken op Canvas is de absolute winnaar: Doe maar met Is dit Alles. Wat een eerlijk en oprecht verhaal van de beroemdste Nederlandstalige band die ons land ooit kende. Het zal vast meespelen dat ik dat tijdperk zelf bewust heb meegemaakt, maar het is een prachtig document want alles komt hier op tafel: de muzikale discussies, het verdelen van de royalties, het drugsgebruik, maar vooral de hysterie. Mooi om te zien. Een waardig slotstuk. Of gaan ze Nederland ooit nog een keer verrassen met een serie concerten zoals eerder dit jaar?

Dit is de definitieve Music-DVD lijst van 2013.

1- Doe Maar - Dit is Alles (Docu)
2- Robbie Williams - Live at the Palladium (Concert)
3- Rolling Stones - Crossfire Hurricane (Docu)
4- Paul McCartney - Live Kisses (Docu/Concert)
5- The Police - Can't Stand Losing You (Docu)
6- Bruce Springsteen - Springsteen & I (Docu)
7- The Eagles - History of the Eagles (Docu)
8- Metallica - Quebec Magnetic (Concert)
9- Dave Grohl - Sound City (Docu)
10- Iron Maiden - Maiden England (Concert & Docu)

Robbie Williams op een terechte tweede plaats. Een absoluut feel good concert van één van 's werelds beste performers. Dit Swing concert in de Londense Palladium is één groot feest met een fantastische big band.
Crossfire Hurricane van The Stones stamt oorspronkelijk uit 2012, maar verscheen dit jaar pas op DVD en gaat terecht nog een keer mee. Een docu die vooral de complete waanzin uit de jaren 60 en 70 toont. De problemen met justitie en politie, maar ook de drugs, de schandalen, de dood van Brian Jones, de hysterische fans; het is een bijna 2 uur durende achtbaanrit door een absurd tijdperk.

Zo zijn alle genoemde DVD's op hun eigen manier bijzonder. De spelvreugde en intimiteit van alle gastmuzikanten bij het kleinschalige optreden van McCartney, de ongekende en intense live-power van Metallica, de eerlijkheid zoals eerder aangehaald bij Doe Maar die ook bij docu's van The Eagles en the Police is terug te vinden, maar ook de absolute liefde voor muziek bij Dave Grohl en natuurlijk het derde onmisbare deel uit de 'History of' reeks van Iron Maiden. De band die van elke DVD-release iets bijzonders maakt. De Springsteen DVD is hier eerder aan bod gekomen. Zoals eerder gezegd: 2013 was een uitstekend muziekjaar. Nieuwsgierig kijk ik uit naar het nieuwe jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten