zaterdag 21 december 2013

Traditioneel uitstapje

Hoe lang deze traditie precies bestaat, weet ik niet. Maar al zeker meer dan vijftien jaar vertrek ik met vrienden op de zaterdag voor kerst naar Keulen. Daarover hoeven wij niets af te spreken. Het gebeurt gewoon. Waarschijnlijk heeft iedereen deze datum ook al in de agenda van 2014 rood omcirkeld.


Het is één van de weinige tradities die we nog samen delen. De karakters binnen de groep - en dus ook de interesses - zijn zeer divers, maar dit uitstapje bindt ons nog zeker één keer per jaar. Ooit is deze trip ontstaan om in de kerstvakantie goedkoop cd's te scoren in Duitsland. In het tijdperk van guldens en D-marken scheelde de aankoop van één blinkend schijfje al vaak meer dan de helft met de winkels in eigen omgeving. In Nederland betaalden we rond de veertig gulden. Bij onze Oosterburen lag dat bedrag om en nabij de 15-18 mark. Kortom, zelfs bij de minst gunstige wisselkoers betekende dat toch: twee voor de prijs van één. Ja, als muziekliefhebber spaar je dan wat geld om in de kerstvakantie de voorraad bij te vullen. Het werd een traditie.

Op enig moment is het veranderd: van 'ergens in de kerstvakantie' naar 'de zaterdag voor kerst'. Voor iedereen duidelijk en geen ellenlange email of whatsapp discussies over welke dag of het tijdstip. Deze dag kan iedereen vooraf uittekenen. Verzamelen rond 09:30. Na wat slap geouwehoer en een drankje vertrekt het gezelschap dan richting Domstad om daar te beginnen met een Duits broodje belegd mit schincken oder käse. Anderen kiezen al vroeg op de dag voor een vette döner. Helaas is dat louche tentje vlakbij de Dom gesloten, zodat iedereen zich vergrijpt aan de Duitse broodjes. Na de lunch start steevast de wandeling richting het hoofddoel van de reis: Saturn aan de Hansaring. Drie etages cd-plezier, gelegen in een typisch Duits grauwgrijs deel van de stad, net buiten het centrum. Om dat doel te bereiken was een wandeling door een ouderwetse Turkse buurt noodzakelijk. Een buurt met winkeltjes met heel veel foute bling bling (gouden kettingen waar André en Rachel Hazes zich nog voor zouden schamen), tweedehands spulletjes, gloedjenieuwe, maar verdacht goedkope mobieltjes en onappetijtelijk ogende gerechten. Die wandeling is inmiddels een essentieel onderdeel van de dag geworden.

Maar ook onze traditie is niet ongevoelig voor de tand des tijds. De wereld van cd's is veranderd. Prijzen zijn eigenlijk gelijk met Nederland en ook bij een megaconcern als Saturn is het zilveren schijfje van minder belang voor de omzet. De winkel onderging twee of drie jaar geleden een rigoureuze facelift. Nog slechts een halve etage is ingeruimd voor cd's en dvd's. In de kelder vinden we games en de bovenste etages zijn voor - voor ons - onbekende doeleinden in gebruik. Bovendien is de keuze in eigen omgeving dankzij een zaak als Sounds vele malen groter. Maar goed, we houden de traditie in ere. Het uitbreiden van de muziekcollectie is dus niet meer prioriteit nummer één. De traditie en de sfeer van kerstmarkt vormen een belangrijker deel van de dag.

Vandaag vindt de reis voor het eerst per trein plaats. Of dat een blijvende verandering is, weten we later deze dag. De leden van het gezelschap zijn redelijk kritisch en bij minste of geringste minpuntje van de DB zal volgend jaar de trip weer per auto plaatsvinden. Het is overigens niet de enige verandering. We sluiten de dag altijd op culinaire wijze af in Venlo. Helaas is de eigenaar van ons vaste restaurant voor deze dag afgelopen zomer plots overleden zodat we het vandaag elders moeten zoeken. Diverse ingrijpende veranderingen dus voor een fraaie traditie die we echter steevast in ere houden. Hoe zeer de wereld ook verandert: deze zaterdag voor kerst is voor Keulen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten