zondag 15 december 2013

Song van het Jaar

De Song van het Jaar 2013 was volgens VPRO's 3 Voor 12 Get Lucky van Daft Punk. Een beslissing waar naar mijn mening weinig tegen in te brengen is; al kies ik zelf voor een ander nummer. Where are we Now van David Bowie is voor mij dé track van 2013. 

Het was vroeg in het jaar. Het was januari. Het was steenkoud. Het leek bijna continu donker, maar de wereld was wit. Wit van een dik pak sneeuw en ijs. Omstandigheden die zorgen voor een bijna surrealistische sfeer. Een sfeer die hoort bij het begin van een nieuw jaar. Het was extreem weer dat je bij blijft. Weer dat vraagt om een soundtrack. Dat nummer van David Bowie paste er perfect bij. In die eerste week na de release nam ik het lied overal mee naar toe. Ik draaide het thuis, maar ook vaak onderweg. Where are we Now leek gemaakt voor januari 2013. De vraag die in de titel huist, de melancholieke sfeer, de breekbare stem van Bowie. "Veel mooier worden ze dit jaar niet meer," zo dacht ik toen al. Ja sommige nummers kwamen in de buurt. Zoals The Boxer Rebellion met Diamonds. Ook zo'n prachtig en sfeervol nummer dat hoog in de lijst van 3 Voor 12 eindigde.

Compleet andere koek dan Daft Punk's Get Lucky. Een track die juist het tegenovergestelde is van twee bovengenoemde nummers. Get Lucky klinkt zorgeloos, luchtig, vrolijk en herkenbaar. En na vele malen luisteren verveelt deze hit nog niet. Vernieuwend is het natuurlijk nergens. Het nummer klinkt als zo veel werk van producer Nile Rodgers. Het kon ook eind jaren 70 geschreven zijn. Goed, er ligt een sausje uit de 21e eeuw over, maar verder is het muzikaal vergelijkbaar met zijn hits van Chic en Sister Sledge. Muziek die toen overigens door de smaakpolitie verketterd werd als nietszeggende deuntjes. Ruim dertig jaar later omarmen de critici deze sound. Het kan verkeren en is bovendien al vaker gebeurd. Misschien was het wel een slimme zet van de heren van Daft Punk. De nieuwe generatie gaat er prat op en ook de volwassen popliefhebber vinden de disco-licks van Nile Rodgers fabuleus en vooral herkenbaar. Sterker: veel mensen met uiteenlopende smaken vinden dit een geweldig nummer. Voldoende garantie om in Nederland hit van het jaar te worden. Hit van iedereen. Ook bij mij in de top, maar de diepgang van Bowie wint het deze keer van een vrolijk luchtig nummer als Get Lucky, maar beide tracks horen tot het beste werk van 2013. Het was een prima en zeer divers muzikaal jaar.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten